maanantai 24. lokakuuta 2016

Gluteeniton Puolukka-kinuskipiirakka

Aiemmin julkaistu Maku-lehden Puolukka-kinuskipiirakka on todettu tänä syksynä niin toimivaksi jälkkäriksi, että sitä tuli leivottua taas ties kunka monennen kerran. Tällä kertaa muokkasin ohjetta kuitenkin niin, että se sopi myös gluteenittomalla ruokavaliolla olevalle ystävälleni. Piirakka itsessäänhän on jo lähes gluteeniton pohjan jauhoja lukuunottamatta, joten suuria muutoksia alkuperäiseen reseptiin ei tarvinnut tehdä. Vehnäjauhot vaihdoin mantelijauhoihin ja kaurahiutaleita onkin saatavilla myös täysin gluteenittomana versiona. Hieman muutin tuota jauhojen ja hiutaleiden suhdetta myös eli laitoin mantelijauhoja ja kaurahiutaleita molempia puolet yhteismäärästä. Mantelijauhot sopivat mielestäni erityisen hyvin makeisiin piirakkapohjiin ja tuovat bonuksena piirakoihin vielä mukavaa mantelista lisämakua. Puolukan ja kinuskin kanssa manteli menikin hyvin yksiin. Kaurahiutaleet taas tuovat pohjaan hieman lisärouheutta ja - rakennetta. Lisäksi paiston pohjaa hetken uunissa ennen täytteen lisäämistä, tämä takaa sen, ettei pohja jää raa'aksi.

Piirakan pohjataikina
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl mantelijauhoja
1,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Piirakan täyte
200 g pakastepuolukoita
1 rkl perunajauhoja
2 dl kinuskikastiketta
1 kananmuna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele se. Painele taikina pohjalle ja hieman reunoille mantelijauhoja apuna käyttäen. Taikina jää hieman löysemmäksi kuin vehnäjauhoista tehty, joten kannattaa käyttää noita jauhoja apuna. 

Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.

Sekoita perunajauho kohmeisten puolukoiden sekaan. Lisää puolukat piirakkapohjalle. Sekoita kananmuna ja kinuskikastike ja lisää seos puolukoiden päälle.

 Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...