sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Sinisimpukat valkoviinikastikkeessa

Eräänä lauantai-iltana sain erityisen herkullisen iltapalan, kun mieheni keitteli meille sinisimpukoita. Aiemmin näitä ei ollut itse tehtykään, joten jännityksellä odoteltiin mitä kattilasta paljastuu. Toissa vuoden Ranskan reissulla mieheni veteli näitä lähes päivittäin simpukka-innostuksissaan, itselleni kerta oli ensimmäinen, kun söin näitä kokonaisen lautasellisen. Säilykkeenä savustettuja simpukoita tulee laitettua salaattiin melko useinkin mutta nämä tuoreet ovatkin harvinaisempaa herkkua. Hyvin maistui patongin ja raikkaan valkoviinin kanssa. Tuo simpukoiden liemi oli erityisen mehevä ja lautasen saakin hyvin tyhjennettyä dippaamalla patonkia tuohon liemeen. Kattilaan jäänyt liemi menikin pakastimeen, jonka voisi käyttää vaikka katkarapuwokkiin, eihän sitä nyt raaskinut poiskaan heittää, niin paljon hyviä makuja se sisälsi.

Sinisimpukat:
1 kg tuoreita sinisimpukoita 
3 dl valkoviiniä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä 
muutama rkl voita
nippu persiljaa
valkopippuria morttelissa murskattuna

Lisäksi:
patonkia ja valkoviiniä

Huuhtele simpukat ja poista niissä roikkuva "parta". Tarkasta, että simpukat ovat eläviä ja kiinni sekä ehjiä. Kuori sipuli ja valkosipuli, hienonna. Hienonna persilja. Laita iso kattila liedelle. Lisää voi, sipuli, valkosipuli ja osa persiljasta. Lisää sinisimpukat. Ravistele pataa ja peitä kannella. Lisää viini 2-3 minuutin kuluttua ja ravistele. Keitä vielä noin 3 minuuttia kannen alla tai kunnes simpukat ovat auenneet. Mausta valkopippurilla ja lisää persiljasilppua. Nostele simpukat pois reikäkauhalla lautaselle ja kaada herkullista lientä simpukoiden päälle. Koristele lopuksi persiljalla.

Tarjoa sinisimpukat patongin ja hyvän valkoviinin kera. Älä syö simpukoita, jotka eivät ole auenneet vaan heitä ne pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...