lauantai 17. lokakuuta 2015

Tomaatti-linssi-papukeitto ja focaccia

Syysilmojen viiletessä on jälleen mukavaa keitellä maukkaita ja höyryävän kuumia keittoja, jotka lämmittävät niin mieltä kuin kehoa. Ajatuksissa oli tehdä ensin ihan perinteistä tomaattikeittoa mutta hetken mielijohteesta heitin sekaan myös linssejä ja papuja. Keitosta tulikin näin hieman tuhdimpi ja ruokaisampi, joten ihan kivaa vaihtelua perinteiseen tomaattikeittoon. Keiton kylkeen tein ihanaa focacciaa, joka maistuu parhaalta juuri paistettuna.

Tomaatti-linssi-papukeitto:
500 g paseerattua tomaattia
5 tuoretta tomaattia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 1 dl punaisia linssejä
n. 1 dl ruskeita papuja
persiljaa ja basilikaa maun mukaan
2 kasvisliemikuutiota

Huuhtele tomaatit ja paloittele ne, poista kovat keskustat. Kiehauta tomaatit kattilassa pienessä vesimäärässä, jotta ne pehmenevät. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota tilkassa öljyä. Kaada sipulit tomaattien sekaan. Lisää persilja ja basilika hienonnettuna. Soseuta. Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Huuhtele linssit ja kaada keiton sekaan. Lisää myös ruskeat pavut. Heitä sekaan kasvisliemikuutiot ja keitä noin 10-15 minuuttia.

Focaccialeipä:
25 g tuorehiivaa
3 dl vettä
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
n. 5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
oliiviöljyä
mustia oliiveja
kirsikkatomaatteja
tuoretta rosmariinia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, kohota hetki liinan alla. Taputtele taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kohota vielä noin puoli tuntia. Huuhtele kirsikkatomaatit, halkaise ne ja oliivit. Sivele focaccian pinnalle oliiviöljyä ja lisää oliivit ja kirsikkatomaatit. Lisää päälle tuoretta rosmariinia ja ripaus suolaa ja mustapippuria. Paista focacciaa 225- asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...