tiistai 9. joulukuuta 2014

Saaristolaisleipä ja savulohitahna

Tein ensimmäistä kertaa ihanaa saaristolaisleipää ja pakko kyllä todeta, että ihastuin kyseiseen leipään aivan täysin. Tämä netistä bongattu Teresa Välimäen ohjeella tehty leipä on helppo tehdä ja kerralla kannattaa valmistaa parikin leipää, joista toisen voi sitten pakastaa. Saaristolaisleipä maistuu hyvin sellaisenaankin mutta erityisen maistuvaa se oli pieninä suupaloina savulohitahnan kanssa. Näihin lohinappeihin tulee kyllä himo ja innostuksissani olen väsännyt niitä jo useampaan otteeseen, toinen leipä ei siis kestänyt siellä pakkasessa montaakaan päivää! Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös joululeiväksi, joten eipä tarvitse kauaa odotella, kun leipätaikinaa taas kohotellaan.

Leipätaikinan ainekset:
1 l piimää
50 g hiivaa
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:
voita

Leipien voiteluun:
siirappivettä (puolet siirappia puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva sekä lisää muut ainekset. Sekoiat tasaiseksi taikinaksi ja anna leipätaikinan kohota liinan alla noin 1,5 tuntia.  Sekoita ilmakuplat pois kohonneesta taikinasta puuhaarukalla. Kaada taikina kahteen 1,5 litran leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota vielä noin puoli tuntia. Paista leipiä uunin alatasolla 175-asteessa noin tunti. Voitele leipien pinta siirapidvedellä ja jatka kypsentämistä vielä puolisen tuntia. Jäähdytä leivät liinan alla. Anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 päivää, jolloin manku ja rakenne parantuvat.


Savulohitahna:
n. 200 g savulohta
1 punasipuli
kourallinen tuoretta tilliä
mustapippuria
pari rkl smetanaa 

Paloittele savulohi. Kuori ja hienonna punasipuli. Huuhtele tilli ja hienonna. Sekoita tahnan ainekset kipossa ja lusikoi leipien päälle. Koristele tuoreella tillillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...