maanantai 13. lokakuuta 2014

Täydellinen paahtopaisti-kasvispata Guinnessin aromein

Syksyssä ja talvessa on se hyvä puoli, että takan lämmityskausi alkaa jälleen ja erilaiset padat valmistuvat jälkilämmöllä mitä mainioimmin. Viikonloppuaamu alkoikin takan lämmityksellä ja padan väsäämisellä, jotta ruokaakin saataisiin ihmisten aikoihin. Idean tähän ihanaan paahtopaistipataan sain Jamie Oliverin ruokavallankumous- kirjasta, jota selailin taas pitkästä aikaa loppuviikosta. Erilaisia keittokirjoja ei voi kyllä koskaan olla liikaa, koska vaikka kirjoja olisi selaillut jo lukuisat kerrat, poimii niistä aina uusia ideoita ja reseptejä kokeiltavaksi. Hyvänä esimerkkinä juurikin Jamien kirjat, joissa on mieletön määrä reseptejä, ja joista saa aina varioitua jotain uutta ja mielenkiintoista. Kirjasta löytyy myös hyviä pataruokien perusreseptejä, joista valkkasin kokeiluun naudan ja oluen yhdistelmän stout- tyyppisellä oluella. Halusin pataan runsaasti kasviksia, joten lisäsin porkkanoiden ja sipulien lisäksi vielä paprikaa ja sieniä. Jamie kehoittaa kirjassaan valitsemaan yrttejä ihan oman mielensä mukaan, joten senhän minä tein ja rosmariinin ihanan eteerinen tuoksu valtasikin pian keittiön.  

Koska kypsensin padan takassa, lämpö luonnollisestikin laski vähitellen ja näin ollen annoin padan poreilla hieman kauemmin. Mutta matalassa lämmössä kypsentäminenhän antaa tunnetusti mureimman lopputuloksen, joten no hätä, antaa padan vain poreilla kunhan nestettä padassa riittää. Vaikka pata hieman odotteluttikin itseään, syömäänkin päästiin ja täytyy kyllä sanoa, että taisi olla omatekemistäni padoista se paras! 

  
Ainekset:
500 g naudan paahtopaistia 
2 porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 paprika
5 herkkusientä
1 tlk (0,44 dl) Guinness-olutta
500 g tomaattimurskaa
1 rkl vehnäjauhoja
oksa rosmariinia
4 laakerinlehteä 
suolaa
mustapippuria

Ota paahtopaisti huoneenlämpöön n. tunti ennen valmistamista. Leikkaa paahtopaisti 2 cm x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet sekä paloittele ne. Huuhtele paprikat ja puhdista sienet sekä paloittele ne. 

Kaada öljyä uunin kestävään paistokasariin ja lisää porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista kevyesti. Lisää lihapalat ja siroittele vehnäjauho niiden päälle. Sekoita. Lisää olut ja tomaattimurska. Mausta rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita pataa ja anna sen kiehahtaa.

Siirrä pata 180-asteiseen uuniin ja peitä pata kannella tai foliolla. Anna padan hautua noin 3 tuntia. Lisää paprikat ja sienet kypsennyksen loppuvaiheessa, noin 40 min. ennen padan valmistumista. Jos neste haihtuu liikaa, lisää pataan olutta tai vettä. Itse valmistin padan takassa ja lämpötila laski vähitellen 180-asteesta noin 125-asteeseen, joten annoin padan muhia vastaavasti hieman kauemmin, lähes 4 tuntia. Mutta lopputulos olikin sitten erittäin murea! Nam.






Täydellisyyttä hipovan lihapadan kanssa maistui perinteinen perunamuusi ripauksella muskottipähkinää ja valkopippuria.

Perunamuusi:
perunoita (jauhoista lajiketta)
voita
maitoa
muskottipähkinää
valkopippuria
suolaa

Pese ja kuori perunat sekä keitä ne. Kaada keitinvesi pois ja sekoita muusiksi. Lisää maitoa ja voita sekä mausteet. Sekoita kuohkeaksi. 

Ja siinä se sitten on, pitkään haudutettu lihapata perunamuusin ja marinoitujen ruusukaalien kera. Ruusukaaleista reseptiä myöhemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...