sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Poro-leipäjuustofocaccia

Innokkaana focaccioiden tekijänä oli pakko testata jogurttipohjaista focacciapohjaa, kun sellainen silmiin osui. Ohje on otettu Maku-lehden nettisivuilta, alkuperäinen ohje löytyykin täältä. Focacciasta tuli mukavan pehmoinen ja taikinasta kuohkea. Yleensä olen focaccian tottunut voitelemaan oliiviöljyllä vielä kohotuksen jälkeen ja niin tein nytkin. Kylmäsavuporo ja leipäjuusto antoivat focaccialle mukavasti makua. Ja täytyypä sanoa, että melko täyttävää tämä focaccia olikin ruokaisien täytteidensä ja taikinassa olleen jogurtin vuoksi. Timjami viimeisteli kivasti kokonaisuuden ja toi focacciaan välimerellistä makua pohjoisten täytteiden rinnalle. 

Ainekset:
2 dl vettä 
2 dl maustamatonta jogurttia
20 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl ruokaöljyä
8 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
200 g leipäjuustoa
100 g kylmäsavustettua poroa viipaleina
tai kylmäsavustettua pororouhetta
n. ½ dl oliiviöljyä
timjamia

Voit valmistaa taikinan jo edellisenä iltana, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Mittaa kulhoon vesi ja maustamaton jogurtti. Liuota hiiva seokseen. Lisää myös siirappi, suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot vähitellen joukkoon.

Kohota taikina liinan alla tai jos valmistat sen jo edellisenä päivänä, säilytä taikina yön yli jääkaapissa ja nosta hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön kohoamaan. 

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä vielä noin 40 minuuttia. 

Halutessasi voitele focaccia oliiviöljyllä ennen muiden täytteiden lisäämistä. Mausta oliiviöljy timjamilla. Revi päälle kylmäsavustettuja poroviipaleita tai kylmäsavupororouhetta. Paloittele leipäjuusto ja ripottele paloja focaccian päälle.

Paista focacciaa 250-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...