keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Tuorepastan valmistus, Portobello-pinaatti-parmesaanipasta

Tuorepasta valmistuu kotioloissa hyvinkin yksinkertaisista raaka-aineista; vehnäjauhoista, kananmunista ja vedestä. Ainekset vain sekaisin ja 10 minuutin taikinaterapia voi alkaa. Kuulostaa melko helpolta ja sitä se onkin, kun vain jaksaa olla kärsivällinen ja aikaa pastan valmistukseen on varattu riittävästi. Pastan tekohan onnistuu myös ilman pastakonetta, mutta suuri apu siitä oli, kiitokset vain ystävälle, jolta saimme pastakonetta lainaan.

Aluksi pastan teko tuntui hitaalta ja taikinan oikeaa koostumusta sai hieman hakea. Yllättävän hyvin homma lähti kuitenkin rullaamaan ja taikinaan sai hyvän tuntuman, ei liian kosteaa muttei liian jauhoistakaan. Jos työstät taikinan useammassa osassa, mitä suosittelen kyllä lämpimästi, kannattaa työstämistä odottava taikina laittaa kelmuun, ettei se ehdi kuivua. (Tämäkin on koettu, eikä pastan valmistuksesta tule silloin enää mitään). Toinen asia, joka kannattaa muistaa (joka tehtiin täällä kantapään kautta) on se, että leikattuja pastaviipaleita kannattaa ensin kuivattaa vapaasti esimerkiksi pöydällä, koska jos ne laittaa yhteen kippoon, ne tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. Pastakuivuri olisi siis erittäin hyödyllinen, jos pastan teosta innostuu oikein toden teolla. 

Tämän pastan ohje on otettu Myllyn Paras durumvehnäjauhopaketin kyljestä ja pastaa tällä ohjeella riittää hyvin neljälle henkilölle. Suolan ja öljyn jätin taikinasta pois.

Tuorepastan ainekset:

n. 300 g Durumvehnäjauhoja
2-3 kananmunaa + loput vettä (tai 1½ -2 dl vettä)
(suolaa, öljyä)

Pastataikina: Mittaa jauhot pöydälle leivonta-alustalle ja tee keskelle syvennys, johon lisäät kananmunat. Sekoita jauhot ja kananmunat keskeltä ulospäin kiinteäksi taikinaksi. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Alusta taikinaa kimmoisaksi noin 10 minuuttia. Jos teet pastaa pastakoneella, taikinan ei tarvitse levätä ennen työstämistä. 


Jaa taikina esimerkiksi 2 - 4 osaan käsittelyn helpottamiseksi. Kaulitse taikinasta suorakulmio ja vedä levy pastakoneen telojen läpi aloittaen leveimmästä väliköstä. Taita levy kaksinkerroin ja vedä uudelleen. Ohenna pastakoneen telojen välejä vähitellen, niin että jokaisesta välistä taikina vedetään useamman kerran. Kun haluttu paksuus on saavutettu, leikkaa pastalevy ohuiksi tai haluamasi paksuisiksi nauhoiksi.

Vinkki: Jauhoja kannattaa lisätä alustalle tarvittaessa, ettei pasta tartu kiinni. 

Pastan keittäminen: Keitä pastaa 2-3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.


Ainekset pastan lisäksi:

3 isoa portobellosientä
1 pussillinen tuoretta pinaattia (150g)
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
puoli purkillista pestoa
suolaa
mustapippuria
parmesaaniraastetta

Puhdista sienet ja paloittele ne. Huuhdo pinaatit. Kuori ja viipaloi sipuli sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja kuullota sipulit. Lisää sienet ja pinaatit. Mausta mustapippurilla ja suolalla.


Sekoita pesto pastan joukkoon ja lisää pestopasta pastinpannulle muiden ainesten sekaan. Sekoita varovasti. Tarjoile lämpimänä. Viimeistele annos parmesaaniraasteella.





4 kommenttia:

  1. Itse tehty pasta on kyllä parasta! Sienipinaatti-lisäkkeesikin näyttää todella herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oma hommansahan siinä pastan teossa on, mutta on se kyllä sen arvoistakin! Herkullista oli :)

      Poista
  2. Kiva kun löytyi ohjeita. Pastakone on mutta en ole vielä testannut. Nyt pitääkin se sitten pian testailla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...